Hoe Maak Je Een Oester Open ?

Het openen van een oester kan een ingewikkelde taak lijken, maar met de juiste tools en techniek kun je eenvoudig en veilig oesters openen. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door het proces, zodat je binnen de kortste keren van heerlijke verse oesters kunt genieten.

 

Wat Heb Je Nodig?

Gereedschap en Veiligheid

De sleutel tot het succesvol openen van een oester ligt in het gebruik van goed materiaal. Hier is wat je nodig hebt:

  1. Oestermes: Dit is een kort, stevig mes dat speciaal ontworpen is voor het openen van oesters.
  2. Oesterhandschoen: Een maliënkolderhandschoen beschermt je hand het beste tegen de scherpe randen van de oester en voorkomt dat het mes uitschiet.
  3. Schone theedoek: Als je geen oesterhandschoen hebt, kun je een schone theedoek gebruiken. Vouw de theedoek dubbel voor extra stevigheid en gebruik deze om de oester vast te houden.
Hoe Maak Je Een Oester Open ?

Stap-voor-Stap Instructies

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen binnen handbereik hebt. Spoel de oesters grondig af onder koud stromend water om eventueel vuil of zand te verwijderen.

Stap 2: Bescherming

Doe de oesterhandschoen aan je niet-dominante hand (of wikkel de theedoek om je hand) om deze te beschermen. Plaats de oester met de platte kant naar boven en de scharnierkant (de smalle, puntige kant) naar je toe.

Stap 3: Plaats het Mes

Neem het oestermes in je dominante hand en plaats de punt van het mes in de scharnier van de oester. Dit is het zwakke punt waar de boven- en onderkant van de schelp samenkomen.

Stap 4: Openen

Oefen lichte druk uit en wrik voorzichtig met het mes heen en weer totdat je voelt dat de schelp begint te geven. Dit kan even duren, dus wees geduldig en voorzichtig.

Stap 5: Schelp Openen

Zodra je het mes in de scharnier hebt gekregen, draai je het mes om de schelp verder te openen. Houd de oester horizontaal zodat het oestervocht (de "liquor") erin blijft.

Stap 6: Lossnijden

Snijd de sluitspier van de oester door, die de twee schelpen bij elkaar houdt. Dit doe je door het mes langs de bovenkant van de schelp te bewegen. Verwijder de bovenste schelp en controleer of er geen schelpresten in de oester zijn achtergebleven.

Stap 7: Serveren

Je oester is nu klaar om te serveren! Serveer ze op een bedje van ijs met citroenpartjes, tabasco of een mignonettesaus.

 

Hoe Maak Je Een Oester Open ?

Lees ook : Waarom zijn oesters gezond 

Tips voor het Openen van Oesters

  • Wees voorzichtig: Oesters openen kan gevaarlijk zijn als je niet voorzichtig bent. Neem de tijd en zorg ervoor dat je altijd de hand beschermt waarmee je de oester vasthoudt.
  • Oefening baart kunst: Het kan een paar pogingen kosten voordat je de juiste techniek onder de knie hebt. Blijf oefenen!
  • Verse oesters: Zorg ervoor dat de oesters die je opent vers zijn. Versheid herken je aan een gesloten schelp die zwaar aanvoelt en een frisse, zilte geur.

 

Met deze gids ben je klaar om als een pro oesters te openen en te genieten van hun heerlijke, zilte smaak.

 

Wil je toch liever dat de oester voor je geopend word ?

 

Vind je het gewoon makkelijker als het voor je gedaan wordt? Huur dan de oester-broeders in! Wij verzorgen oesters op locatie, waarbij we niet alleen de oesters openen, maar ook gasten kennis laten maken met deze heerlijke delicatesse. Of het nu gaat om een chique bruiloft, een zakelijk evenement of een intiem feest, onze enthousiaste oestermannen voegen een vleugje klasse toe aan elke gelegenheid !